Jakub Vágner

Kdo je Jakub Vágner

 

Jakub Vágner, narozen v Praze, 24.12.1981

Jakub cestuje za rybami a dobrodružstvím téměř do všech koutů světa. Jeho expedice většinou směřují do odlehlých, mnohdy i málo probádaných oblastí naší planety. V posledních letech se zaměřuje především na výpravy do povodí řeky Amazonky v Jižní Americe a také na Černý kontinent, kde se věnuje průzkumu poslední perly Afriky, Kongu. V minulosti pracoval jako rybářský průvodce v mnoha zemích Evropy a expedice vedl i do zemí bývalého Sovětského svazu. Dlouhodobě pobýval v Austrálii, kde s velkým úspěchem pracoval jako rybářský průvodce Big Game Fishing - lovu mečounů, tuňáků či žraloků. Zde se také seznámil s hvězdou australského rybolovu, Rexem Huntem, který se stal jeho rybářským i životním mentorem.

 Slideshow Image 1

 

Jakub Vágner je držitelem mnoha zajímavých neoficiálních i oficiálních rybářských rekordů, které sdružuje Mezinárodní asociace sportovního rybolovu IGFA. Jako příklady můžeme uvést ulovení světového rekordu pirarucu (Arapaima gigas) o hmotnosti 130 kg, sumce velkého (Silurus glanis) o hmotnosti 110 kg, indického goonche (Bagarius bagarius) o hmotnosti 75 kg, nebo legendární amazonské piraíby (Brachyplatystoma filamentosum), jejíž rekord překonal dokonce třikrát po sobě. 

V únoru roku 2008 se mu nejprve podařilo ulovit piraíbu o hmotnosti 190 kg, která se zároveň stala i největší čistě sladkovodní rybou, která kdy byla do té doby na rybářský prut ulovena. Na přelomu února a března roku 2010 pak během třítýdenní amazonské expedice ulovil další dvě obrovské piraíby a to hmotnosti 186 a 215 kg, čímž překonal svůj vlastní světový rekord. V průběhu stejné expedice poprvé překonal i hranici tří metrů v říši sladkovodního rybolovu, když zdolal arapaimu o délce 307 cm a váze 154 kg. I tímto úlovkem Jakub Vágner posunul hranice světového rekordu arapaimy gigas. 

Jakub Vágner se zaměřuje pouze na uznávání světových rekordů v kategorii „All - tackle“. Jako oficiální světový rekord tak prezentuje vždy jen historicky největší ulovený exemplář daného rybího druhu za pomoci rybářského prutu.

V září roku 2006 Jakub Vágner se svými přáteli uspořádal zajímavý pokus, který měl objasnit, kolik trofejních sumců je možné ulovit v průběhu 40 hodin lovu. Jakub Vágner a jeho přítel, skvělý sumcař Claude Valette, dali dohromady partu devíti lidí a za 40 hodin lovu ulovili neuvěřitelných 147 sumců.

Jako první prokázal masový výskyt sumců v České republice a je jednou z klíčových postav myšlenky „Chyť a pusť“, kdy ryby nejsou vnímány jako zdroj obživy a jsou vraceny vodě. Jakub Vágner se svým jménem podílí na propagaci této myšlenky, sportovního rybolovu a podporuje i rybářskou mládež.

Jakub Vágner tak za svoji práci obdržel v březnu 2010 multiplatinovou desku. Je také tvůrcem 20ti dílného televizního seriálu  „S Jakubem na rybách“, který je vysílán Českou i Slovenskou státní televizí. Je častým hostem nejprestižnějších talk show v televizích i rádiích. Poskytl nesčetně rozhovorů pro společenské magazíny. Pravidelně píše pro české i zahraniční odborné časopisy a o svých zážitcích a zkušenostech přednáší nejen na území České republiky, ale i v zemích celé Evropy. Na rybách provázel mnoho známých osobností ze světa sportu i kultury, kupříkladu i prezidenta České republiky, pana Václava Klause. 

Největším snem Jakuba Vágnera je zmapování největších a extrémně vzácných sladkovodních ryb naší planety. Jakub jim říká „ Sladkovodní giganti“. Vytvořil seznam 24 sladkovodních gigantů, kteří představují vrcholné predátory největších řek i jezer naší planety. Každý z těchto gigantů může přesáhnout hmotnost 100 kg a délku 2 metrů. 

Tento projekt je nadčasový, jelikož více než polovina z těchto vzácných druhů ryb se s největší pravděpodobností nedožije následujícího století. Po 8 letech procestoval Jakub a jeho tým území všech kontinentů  světa, kromě Antarktidy. Po mnoha náročných expedicích se podařilo zmapovat již 16 sladkovodních gigantů.  

 

 

Komentář ke článku (61)